
سرقت آثار تاریخی و فرهنگی
سرقت آثار تاریخی و فرهنگی :
نکته ۱ ، سرقت آثار تاریخی و فرهنگی :
یکی از سرقت های مشدد که مجازات آن نسبت به سرقت عادی شدیدتر است سرقت آثار تاریخی و فرهنگی است. ماده ی ۵۵۹ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ مقرر می دارد :" هرکس اشیا و لوازم و همچنین مصالح و قطعات آثار فرهنگی و تاریخی را از موزه ها و نمایشگاه ها ، اماکن تاریخی و مذهبی و سایر اماکنی که تحت حفاظت یا نظارت دولت است سرقت کند یا با علم به مسروقه بودن ، اشیای مذکور را بخرد یا پنهان دارد ، در صورتی که مشمول مجازات حد سرقت نگردد به حبس از ۱ تا ۵ سال محکوم می شود."
نکته ۲ : شرایط تحقق جرم سرقت آثار تاریخی و فرهنگی :
۱. رفتار های مجرمانه ماده سه رفتار می باشد یکی " ربودن " آثار تاریخی و فرهنگی از مکان های مورد اشاره ماده است که ذیل عنوان سرقت می آید. دومین رفتار مجرمانه " خرید آثار تاریخی و فرهنگی سرقتی " و سومین رفتار " پنهان کردن آثار تاریخی و فرهنگی سرقتی " است. که رفتار های مجرمانه دوم و سوم در زمره ی جرایم تبعی است و تحت عنوان مجرمانه " مداخله در اموال مسروقه " یا " مالخری " می آید. مداخله در اموال مسروقه سایر اموال از جرایمی است که در ماده ۶۶۲ قانون تعزیرات جرم انگاری شده است . لیکن مداخله در اموال مسروقه اگر از نوع آثار تاریخی و فرهنگی باشد در ماده ۵۵۹ قانون تعزیرات جرم انگاری شده است. بنابراین مداخله در اموال مسروقه یا مالخری اگر مربوط به آثار تاریخی و فرهنگی باشد و یکی از دو رفتار مجرمانه " خرید یا پنهان کردن " باشد مشمول ماده ۵۵۹ قانون تعزیرات است ولی اگر مالخری مربوط به سایر اموال باشد و یا اموال تاریخی و فرهنگی باشد و رفتار مجرمانه از نوع " قبول یا تحصیل " باشد که در ماده ۵۵۹ ذکر نشده لیکن در ماده ۶۶۲ آمده است مشمول ماده اخیرالذکر است. در مقاله ی جداگانه به جرم مداخله در اموال مسروقه می پردازیم.
۲. موضوع جرم باید از " اشیا یا لوازم یا مصالح یا قطعات آثار فرهنگی و تاریخی " باشد. بعبارت دیگر موضوع جرم اموال تاریخی یا فرهنگی است. برای اینکه بدانیم مالی در زمره ی اموال تاریخی یل فرهنگی است باید از سازمان میراث فرهنگی ، استعلام صورت گیرد. بنابراین اگر از یک موزه ، شی تاریخی سرقت شود مشمول ماده است اما اگر دوربین های یک موزه سرقت رود چون مال سرقتی در زمره ی آثار تاریخی یا فرهنگی نیست مشمول ماده نمی باشد.
۳.مکان جرم حائز اهمیت است و تحقق جرم مقید به مکان خاصی است و آن؛ " موزه ها یا نمایشگاه ها یا اماکن تاریخی یا مذهبی و سایر اماکن تحت حفاظت یا نظارت دولت است ." پس اگر شخصی مالی تاریخی را از خانه ی دیگری سرقت کند مشمول ماده نیست چرا که باید مکان تحت حفاظت یا نظارت دولت باشد هرچند مالکیت آن ملک متعلق به دولت نباشد. پس سرقت اشیای تاریخی از خودروی حامل متعلق به دولت به جهت اینکه سرقت از " اماکن تحت نظارت و یا حفاظت " دولت نیست مشمول ماده نیست و به خودرو " مکان " گفته نمیشود .
۴. نتیجه جرم نیز خارج کردن مال از تصرف دولت است.
۵. عنصر روانی جرم در زمره جرایم عمدی است. مرتکب اولا باید آگاه به این باشد که مال متعلق به دیگری هست . ثانیا عامدا مال تاریخی و یا فرهنگی را ربوده و از تصرف دولت خارج کند.
۶. مجازات مرتکب تعزیر درجه ۵ بوده و جرمی غير قابل گذشت و قابل تعلیق اجرای مجازات است.
توصیه پایانی
با دریافت مشاوره از وکلای تیم هموکیل موفقیت خود در پرونده سرقت آثار تاریخی و فرهنگی را تضمین نمایید.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
نظرات کاربران
منظور از قرار نظارت قضایی چیست؟
شکیبا کاظمی 1403/04/24
در این مقاله به تحقیق و قرار نظارت قضایی چیست می پردازیم و اینکه منظور از قرار نظارت قضایی چیست؟ و اینکه قرارهای نظارت قضایی شامل چه مواردی میشوند؟
استرداد مجرمین به کشور محل وقوع جرم
شکیبا کاظمی 1402/06/07
چه مجرمینی باید به کشور محل وقوع جرم بازگردانده شوند؟ مجرمینی که تبعه ی داخلی باشند و همچنین جرم اتفاقی باید در کشور خود شخص نیز جرم باشد . مجرمین جرم های سیاسی و نظامی را نمی شود استرداد کرد.
مجازات قتل شبه عمدی در حقوق ایران
محمد رضا محمدی 1402/06/14
مجازات قتل های شبه عمد شامل تعزیر و دیه می باشد . در مقالات قبلی با جرم قتل عمدی و مجازات های آن آشنا شدیم
تظاهر به فعل حرام (بی حجابی)
میلاد کریمی 1402/03/01
جریحه دار کردن عفت عمومی از طریق تظاهر به فعل حرام (بی حجابی و ...) ،هر کس علنا در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی نماید
نکات خاص مربوط به صدور قرار تامین کیفری
شکیبا کاظمی 1403/01/19
به موضوع نکات خاص مربوط به صدور قرار تامین کیفری در این پژوهش می پردازیم. در خصوص قرار تامین کیفری در سایر مقالات به طور مفصل توضیح داده ایم.
زمان اخذ آخرین دفاع متهم و ارتباط آخرین دفاع با رسیدگی غیابی و اتهام جدید
شکیبا کاظمی 1403/01/14
در خصوص آخرین دفاع مطالبی که باید عنوان شود بسیار گسترده است بنابراین در این مقاله سعی نمودیم ،درخصوص زمان اخذ چنین جلسه ای و انواع آرایی که قاضی ممکن است صادر کند مطالبی را عنوان نماییم.
ابلاغ الکترونیک و نشر آگهی در خصوص متهم
شکیبا کاظمی 1402/12/05
در این مقاله به تحقیق و بررسی ابلاغ الکترونیک و نشر آگهی در خصوص متهم می پردازیم.ابلاغ عبارت اطلاع رسانی به متهم و شاکی است که به روش های مختلف انجام می شود.
چه مقاماتی می توانند برای متهم قرار تامین کیفری صادر نمایند
شکیبا کاظمی 1403/01/27
موضوع این مقاله چه مقاماتی می توانند برای متهم قرار تامین کیفری صادر نمایند می باشد ، بازپرس،دادیار معاون دادستان و دادستان و قاضی اجرای احکام هم می توانند قرار تامین کیفری برای متهم صادره کنند.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.